NV Huisvuilcentrale (HVC)

Risicoprofiel
Het risicoprofiel van de HVC is hoog. Dit wordt veroorzaakt door grote financiële belangen in de HVC van Gemeente Zaanstad via de gemeenschappelijke regeling Afvalschap IJmond Zaanstreek (AIJZ), onzekerheden over o.a. benutting verbrandingscapaciteit als gevolg van de recessie en de ontwikkeling van de elektriciteitsprijs. Daarnaast participeert HVC in diverse consortia, waaronder Windmolenpark. De publieke en maatschappelijke betrokkenheid bij HVC zijn hoog, afvalverwerking raakt de burger. Onder “ontwikkelingen HVC” wordt hier nader op ingegaan.

Risicoanalyse

Ontwikkelingen

(Markt) ontwikkelingen

Nieuwe aangepaste financiële structuur
In de AVA van december 2015 is besloten tot een nieuwe financiële structuur waarbij de HVC in 2024 zelfstandig leningen kan aantrekken. Leningen die zijn gebaseerd op artikel 9 van de ballotageovereenkomst worden afgebouwd. Dit betreft dus gegarandeerde leningen waarbij de aandeelhouders hoofdelijk aansprakelijk zijn. De zogenaamde artikel 7 oftewel de niet- gegarandeerde leningen zullen volledig afgelost zijn in 2024.
Daarnaast is het van belang dat de HVC eigen vermogen opbouwt, gestreefd wordt naar 100-110 miljoen in 2024. Komende jaren wordt dan geen dividend uitgekeerd en wordt er bezuinigd.

Uitbreiding Type 2 activiteiten
Vorig jaar zijn de type 2 activiteiten uitgebreid met een innovatief geothermieproject. Deze activiteiten zullen worden ondergebracht in een aparte dochteronderneming van de HVC die hiervoor wordt opgericht.  Hiervoor is een statutenwijziging nodig en zal een aparte ballotageovereenkomst worden opgesteld. Hiermee wordt vastgelegd dat aandeelhouders die niet deelnemen in deze activiteiten, niet de risico’s zullen dragen, maar ook niet zullen meedelen in de winst.

Gemeenschappelijke regeling AIJZ
De gemeenschappelijk regeling AIJZ is aangepast aan de nieuwe Wet Gemeenschappelijke regelingen (WGR).

Financiële positie

Na twee jaar van opeenvolgende hogere winst (2014, 2015) schrijft HVC in 2016 opnieuw winst. Het succesvolle project Gemini draagt voor een deel bij aan dit goede bedrijfsresultaat. Het netto resultaat over 2016 bedroeg afgerond € 7,6 miljoen.

Risico's

De risico’s die kunnen worden onderkend zijn de lagere verwerkingstarieven op afval door landelijke overcapaciteit en structureel lagere energie-inkomsten als gevolg van lagere prijzen op de elektriciteitsmarkt. Daarnaast wordt als gevolg van de groeiende nadruk op scheiden van afval minder te verbranden afval aangeboden. Dit draagt ook bij aan overcapaciteit bij de afvalbedrijven en leidt weer tot lagere verwerkingstarieven, ook omdat afval van niet-aandeelhouders (bv uit Engeland en Italië) in concurrentie wordt verworven op een markt met overcapaciteit.  

Het risico dat de garantstelling aan AIJZ wordt aangesproken (R470) is opgenomen in het gemeentebrede risicomanagement en weerstandsvermogen van de gemeente Zaanstad
Dit jaar zijn de type 2 activiteiten uitgebreid met een innovatief geothermieproject. Deze activiteiten zijn ondergebracht in een aparte dochteronderneming van de HVC die hiervoor wordt opgericht. Hiervoor is een statutenwijziging doorgevoerd en is een aparte ballotageovereenkomst opgesteld. Hiermee wordt vastgelegd dat aandeelhouders die niet deelnemen in deze activiteiten, niet de risico’s dragen, maar ook niet zullen meedelen in de winst. Ook al worden deze type 2 activiteiten ondergebracht in een dochteronderneming; door de consolidatieplicht komen de uiteindelijke verliezen en winsten voor de moedermaatschappij HVC N.V. Dit is dus een risico. Het is op dit moment lastig in te schatten hoe groot dat risico precies is, maar wordt beperkt ingeschat.

Beheersing

Maatregelen

  • Annotaties van de agenda van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders in het college van B&W
  • Periodiek ambtelijk overleg met AIJZ gemeenten en via verschillende klankbordgroepen (zowel financiële als beleidsmatige) met de overige aandeelhouders van HVC.
  • In AIJZ verband vindt ook periodiek bestuurlijk overleg plaats. Minimaal twee keer per jaar, gemiddeld drie keer per jaar.